over veenhuizen

Feiten en Cijfers

Veenhuizen ligt op de grens van Drenthe en Friesland, ten zuidwesten van Norg. Het is één van de 26 kernen van de gemeente Noordenveld (30.800 inwoners) en is met ca. 1.250 inwoners qua grootte de vierde kern in de gemeente. Dit is inclusief een wisselend aantal lang gestraften die in de gevangenissen leven.

 

De omvang van Veenhuizen is ca. 3.000 ha, waarvan 1.700 ha landbouwgrond, 1.000 ha bos en 300 ha bebouwing.

 

In Veenhuizen staan 124 Rijks- en 13 provinciale monumenten. De monumenten staan vooral in de bebouwde omgeving. De overige bebouwing bestaat uit verspreid liggende huizen, boerderijen en gevangeniscomplexen.

VEENHUIZEN NU

Nieuwe ondernemers hebben zich in Veenhuizen gevestigd, aangetrokken door de mogelijkheden, sfeer, rust en omgeving. Het Hospitaalcomplex biedt nu onderdak aan hotel-restaurant Bitter & Zoet, een zorgacademie met wellness en een rugkliniek. Het Verenigingsgebouw kreeg een horeca- en vergaderfunctie. In het Maallustcomplex zijn een bierbrouwerij, kaasmakerij, winkel en een bedrijf met outdooractiviteiten gevestigd. Enkele erfgoedlogies en bed&breakfasts bieden goede verblijfsmogelijkheden.

 

Wie nu door Veenhuizen loopt ziet wat er de afgelopen jaren met intensieve samenwerking, grote betrokkenheid en enthousiasme is bereikt. Monumenten zijn gerenoveerd en kregen een andere  functie en de infrastructuur en het landschap zijn verbeterd. Ook bewoners koesteren hun dorp, maar realiseren zich dat er zonder verdere ontwikkeling geen toekomst is. Werkgelegenheid is belangrijk en het grootste deel komt voor rekening van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Niet voor niets is het Nationaal Gevangenismuseum gevestigd in Veenhuizen dat met ruim 100.000 bezoekers per jaar een belangrijke trekpleister is.

 

 

VEENHUIZEN TOEN

De rijke sociale cultuurhistorie biedt inspiratie en aanknopingspunten voor de toekomst. Het was de visionaire generaal Johannes van den Bosch die in de 19e eeuw toenmalige maatschappelijke problemen aanpakte met voor die tijd vernieuwende sociaal-economische concepten. Hij nam het initiatief voor de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid. Mensen uit de lagere klassen, waaronder zwervers en landlopers, kregen in de koloniën Veenhuizen en Frederiksoord/Wilhelminaoord arbeid, onderhoud en onderwijs aangeboden. Aanvankelijk vrijwillig, later gedwongen en met harde hand. Voor die koloniën werd ‘woeste’ grond ontgonnen en zo ingericht en bebouwd (de ‘gestichten’ in carrévorm) dat ook in ruimtelijk opzicht de opvoedende en corrigerende gemeenschap tot uitdrukking kwam. Een mooi voorbeeld van gebiedsontwikkeling, maar dan wel bijna twee eeuwen geleden!

 

 

© Toekomst Veenhuizen – copyright – sitemap – contact